czwartek, 24 maja 2012

Curry kokosowe z kurczakiem

Dziś chciałabym podzielić się z wami przepisem na jedno z moich ulubionych dań obiadowych, jest nim bardzo szybkie, proste i przepyszne curry kokosowe z kurczakiem:)



Składniki:

2 piersi kurczaka o łącznej wadze ok. 75 dag

1 szklanka mleka kokosowego

1 szklanka bulionu (ostatecznie może być z kostki)
2 średnie cebule
2 spore pomidory
3 cm świeżego korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki gotowej czerwonej pasty curry
6 łyżek oleju
sól
pieprz 
garść świeżych liści kolendry (można zastąpić natką pietruszki)



1. Cebulę i czosnek obieram i kroję na cienkie plasterki

2. Na pomidorach robię płytkie nacięcia na krzyż, zalewam wrzątkiem i odstawiam na 2 minuty, następnie zdejmuję z nich skórę, kroję na ćwiartki, usuwam sok i nasiona, kroję na drobną kostkę

3. Piersi kurczaka myję, osuszam, kroję na cienkie plastry w poprzek włókien
4. W woku rozgrzewam silnie olej, wrzucam cebulę i czosnek, cały czas mieszając smażę 3 minuty, dodaję pastę curry, kurczaka oraz bulion. Gotuję na sporym ogniu 5 minut 
5. Do potrawy dodaję pomidory, doprawiam solą i pieprzem. Gotuję 2 minuty. Wlewam mleko kokosowe i trzymam na małym ogniu, aż prawie zacznie wrzeć
6. Zestawiam z ognia, dodaję połowę liści kolendry, mieszam
7. Przekładam na talerze, dekoruję pozostałą kolendrą
8. Podaję z ryżem



Mmmm.. Pychota!
Paula

1 komentarz:

  1. nie ma wzmianki o mnie, a to ze mna robilas po raz pierwszy! chce przepis z dedykacja teraz!

    OdpowiedzUsuń