poniedziałek, 7 maja 2012

Risotto z cukinią

No dobrze... czas udowodnić, że oprócz codziennego obijania się potrafię też gotować. I lubię oczywiście! A więc zaczynamy...







Składniki:

50 g boczku pokrojonego w kostkę (wędzonego lub suszonego)


4 - 5 łyżek masła


1 cukinia, około 300 g


papryczka chili drobno posiekana


szczypta suszonego oregano


1 łyżka octu balsamicznego


1 łyżka listków świeżego tymianku


1 mała cebula


100 g ryżu na risotto


45 ml białego wytrawnego wina


1 i 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej (lub bulionu)


1/3 szklanki tartego parmezanu




Przygotowanie:
  • Na patelni smażymy boczek, aż stanie się fajniusio chrupiący. Potem ściągamy z patelni i odstawiamy na bok. 
  • Następnie na masełku smażymy pokrojoną w kostkę cukinię, doprawiamy solą, pieprzem. Po ok 10 min dodajemy pokrojone drobniusio chilli i oregano.
  • Na koniec dodajemy boczek, ocet balsamiczny i tymianek.
  • W międzyczasie w osobnym garnuszku smażymy cebulkę (wiadomo, na masełku) i dodajemy do niej ryż, lekko podsmażając. Następnie wlewamy wino i smażymy, aż wyparuje.
  • Do ryżu wlewamy wodę lub bulion i gotujemy go, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Czynność powtarzamy, aż ryż stanie się miękki.
  • Gdy ryż będzie już miękki, dodajemy starty parmezan, odstawiamy z ognia.
  • Łączymy z boczkiem i cukinią iiiii, jak to mówi Asia : "Jjjjjjjemy". 

Niestety zdjęć ukazujących etapy przygotowywania risotto nie mam, gdyż wchłonęło mnie kucharzenie i po prostu... zapomniałam. następnym razem zrobię to bardziej świadomie.




Smacznegooo!!!



Ania

1 komentarz:

  1. O, kolejny przepis na danie z mojego ulubionego warzywa, w sam raz na wiosnę ;)

    OdpowiedzUsuń