sobota, 12 maja 2012

Placuszki z pomarańczowym akcentem:)

Placki ziemniaczane zjadamy w różnych formach, a to z gulaszem, a to ze śmietaną i z cukrem. A dziś na obiad, po raz pierwszy, postanowiłam zrobić placki ziemniaczane ze śmietaną i wędzonym łososiem. Wyszły przepyszne, a oto przepis!:)



Składniki:
około kilograma ziemniaków
2 jajka
1-2 łyżek mąki
koperek
sól, pieprz
kwaśna śmietana
łosoś wędzony w plastrach
olej do smażenia


1.Ziemniaki ścieramy(albo zlecamy to swojemu chłopakowi;)), dodajemy do nich jajka, mąkę, sól i pieprz oraz posiekany koperek. Całość mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę


2.Placki dowolnej wielkości smażymy na rozgrzanej wcześniej patelni



3.Gdy będą już gotowe, na każdym z nich robimy kleks ze śmietany, a na nim układamy kawałki łososia. (zamiast śmietany można także użyć także jogurtu naturalnego)


Smacznego!


Paula

1 komentarz: