No dobrze... czas udowodnić, że oprócz codziennego obijania się potrafię też gotować. I lubię oczywiście! A więc zaczynamy...
Składniki:
50 g boczku pokrojonego w kostkę (wędzonego lub suszonego)
4 - 5 łyżek masła
1 cukinia, około 300 g
papryczka chili drobno posiekana
szczypta suszonego oregano
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka listków świeżego tymianku
1 mała cebula
100 g ryżu na risotto
45 ml białego wytrawnego wina
1 i 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej (lub bulionu)
1/3 szklanki tartego parmezanu
Przygotowanie:
- Na patelni smażymy boczek, aż stanie się fajniusio chrupiący. Potem ściągamy z patelni i odstawiamy na bok.
- Następnie na masełku smażymy pokrojoną w kostkę cukinię, doprawiamy solą, pieprzem. Po ok 10 min dodajemy pokrojone drobniusio chilli i oregano.
- Na koniec dodajemy boczek, ocet balsamiczny i tymianek.
- W międzyczasie w osobnym garnuszku smażymy cebulkę (wiadomo, na masełku) i dodajemy do niej ryż, lekko podsmażając. Następnie wlewamy wino i smażymy, aż wyparuje.
- Do ryżu wlewamy wodę lub bulion i gotujemy go, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Czynność powtarzamy, aż ryż stanie się miękki.
- Gdy ryż będzie już miękki, dodajemy starty parmezan, odstawiamy z ognia.
- Łączymy z boczkiem i cukinią iiiii, jak to mówi Asia : "Jjjjjjjemy".
Niestety zdjęć ukazujących etapy przygotowywania risotto nie mam, gdyż wchłonęło mnie kucharzenie i po prostu... zapomniałam. następnym razem zrobię to bardziej świadomie.
Smacznegooo!!!
Ania
No dobrze... czas udowodnić, że oprócz codziennego obijania się potrafię też gotować. I lubię oczywiście! A więc zaczynamy...

50 g boczku pokrojonego w kostkę (wędzonego lub suszonego)
4 - 5 łyżek masła
1 cukinia, około 300 g
papryczka chili drobno posiekana
szczypta suszonego oregano
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka listków świeżego tymianku
1 mała cebula
100 g ryżu na risotto
45 ml białego wytrawnego wina
1 i 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej (lub bulionu)
1/3 szklanki tartego parmezanu

- Na patelni smażymy boczek, aż stanie się fajniusio chrupiący. Potem ściągamy z patelni i odstawiamy na bok.
- Następnie na masełku smażymy pokrojoną w kostkę cukinię, doprawiamy solą, pieprzem. Po ok 10 min dodajemy pokrojone drobniusio chilli i oregano.
- Na koniec dodajemy boczek, ocet balsamiczny i tymianek.
- W międzyczasie w osobnym garnuszku smażymy cebulkę (wiadomo, na masełku) i dodajemy do niej ryż, lekko podsmażając. Następnie wlewamy wino i smażymy, aż wyparuje.
- Do ryżu wlewamy wodę lub bulion i gotujemy go, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Czynność powtarzamy, aż ryż stanie się miękki.
- Gdy ryż będzie już miękki, dodajemy starty parmezan, odstawiamy z ognia.
- Łączymy z boczkiem i cukinią iiiii, jak to mówi Asia : "Jjjjjjjemy".
Niestety zdjęć ukazujących etapy przygotowywania risotto nie mam, gdyż wchłonęło mnie kucharzenie i po prostu... zapomniałam. następnym razem zrobię to bardziej świadomie.
Smacznegooo!!!
Ania
O, kolejny przepis na danie z mojego ulubionego warzywa, w sam raz na wiosnę ;)
OdpowiedzUsuń